26. september er FN-dagen for total avskaffelse av atomvåpen. På denne dagen for 36 år siden, kunne verden havnet i atomkrig. Det som reddet oss var magefølelsen til en russisk offiser.

Stanislav Petrov holdt vakt ved overvåkingssystemene til Russland 26. september 1983. Like over midnatt viste overvårkningssytstemene et innkommende atomangrep. Petrov visste at idet han varslet videre om at amerikanske missiler var på vei, var det sannsynlig at Russland ville gjengjelde angrepet.

Petrov vegret seg for å melde ifra. Han kunne ikke tro at amerikanerne angrep med atomvåpen, selv om systemet aldri hadde gjort en slik feil før. Han brøt rutinene, og avventet.

Det må ha vært noen nervepirrende minutter, men snart ble det klart at ingen detonasjoner kom. Det viste seg i etterkant at systemet feilaktig hadde oppfattet reflekser fra sollys på skylaget som innkommende missiler. Petrov avverget atomkrig. Vi skylder han alle en stor takk.

Leger mot atomvåpen samarbeider med ICAN Norge for å markere dagen med aktiviteter flere steder i Norge. 

Bruk av atomvåpen vil ha katastrofale humanitære og miljømessige konsekvenser, uavhengig av om de detonerer ved et angrep, ved et uhell, eller som resultat av terror.

Vi kan ikke lenger stole på flaksen! Norge må signere FNs atomvåpenforbud og bidra til en verden fri for atomvåpen.

 

Vil du være med å jobbe for norsk signering av forbudet? Bli medlem eller gi en gave til Norske leger mot atomvåpen.