Verdens helseorganisasjon (WHO) skal for første gang siden 1990-tallet oppdatere sin vurdering av hva helseeffektene av atomkrig vil være. Beslutningen ble tatt av Verdens helseforsamling 26. mai etter intens diplomatisk innsats fra flere stater og til tross for motstand fra mektige atomvåpenstater.
Resolusjonen ble vedtatt med 86 stemmer for, 14 imot og 28 avholdende. Blant ja-landene var land fra Stillehavet, Afrika og tidligere sovjetstater, mange av dem med egne erfaringer fra atomprøvesprengninger. Motstanden ble i stor grad ledet av Russland og Nord-Korea, men også Storbritannia, Frankrike og Tyskland stemte nei. Samtlige NATO-land enten stemte imot eller avsto.
"Det internasjonale samfunnet har alltid visst at atomkrig vil få katastrofale konsekvenser for menneskeheten", sa den britiske delegasjonen i sin begrunnelse for å stemme imot.
WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus svarte:
"Ja, men en påminnelse er viktig. Det er på tide å oppdatere og utvide kunnskapsgrunnlaget."
Historisk gjennombrudd til tross for motstand
Beslutningen markerer et historisk gjennombrudd i det globale arbeidet for nedrustning. En rekke land fra det globale sør, inkludert Marshalløyene, Samoa, Algeria og Sør-Afrika, tok ordet for å fortelle om helseskadene deres befolkninger fortsatt lider under som følge av atomprøvesprengninger.
"Vi skylder ofrene og fremtidige generasjoner en ærlig og oppdatert vurdering av helseskadene atomvåpen påfører", sa delegasjonen fra Samoa.
En seier for sivilsamfunnet
ICAN og IPPNW, som Norske leger mot atomvåpen er en del av, har jobbet for å få WHO til å oppdatere sine rapporter fra 1980- og 90-tallet.
Chuck Johnson fra IPPNW påpeker at den nye gjennomgangen vil gå bredere til verks enn tidligere og også inkludere helsesystemenes sårbarhet.
Norge avsto, en skuffelse
Norge valgte å avstå fra å stemme. Det er skuffende, spesielt ettersom norske myndigheter har anerkjent de humanitære konsekvensene av atomvåpen i andre sammenhenger, blant annet gjennom støtten til det humanitære initiativet og TPNW-konferanser.
Vi i Norske leger mot atomvåpen oppfordrer norske helsemyndigheter og regjeringen til å støtte WHOs arbeid aktivt fremover.
Hva skjer nå?
WHO har fått et tydelig mandat til å gjennomføre oppdateringen i samarbeid med andre FN-organer. Det gir en unik mulighet til å fornye og styrke kunnskapen om atomkrigens helseeffekter, ikke minst for å minne verdenssamfunnet om hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen.
Denne artikkelen er oversatt og henter fra Health Policy Watch.